Kremlinul a anunțat că delegația rusă la negocierile cu Ucraina, care vor avea loc la Istanbul pe 15 mai, va fi condusă de consilierul președintelui rus și șeful Uniunii Scriitorilor, Vladimir Medinski.
Astfel, Kremlinul a respins, de fapt, propunerea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, care insista asupra unei întâlniri personale la Istanbul cu Vladimir Putin.
Administrația de la Kremlin a publicat componența completă a delegației la negocierile cu Ucraina, aprobată de Putin. Iată cum sunt enumerați pe site-ul Kremlinului:
Medinski V.R. – consilier al președintelui Federației Ruse (șef al delegației)
Galuzin M.Yu. – ministru adjunct al Afacerilor Externe al Federației Ruse (membru al delegației)
Kostiukov I.O. – șef al Direcției Generale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse (membru al delegației)
Fomin A.V. – ministru adjunct al Apărării al Federației Ruse (membru al delegației)
Din componența delegației Federației Ruse fac parte și patru „experți” – angajați ai diferitelor departamente ale Ministerului Apărării, administrației prezidențiale și Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei.
Medinski, fost ministru al culturii, este cunoscut și ca unul dintre principalii ideologi ai Rusiei lui Putin.
Jurnalistul și istoricul Mihail Zîgar a afirmat că Medinski i-a insuflat lui Putin viziunea sa specifică asupra istoriei Rusiei și Ucrainei și a scris pentru el texte pe teme istorice, inclusiv un eseu despre „unitatea popoarelor rus, ucrainean și belarus”, publicat în vara anului 2021, cu puțin timp înainte de agresiunea rusă.
Ceilalți doi membri ai delegației sunt mai puțin cunoscuți. În cazul lui Igor Kostiukov, acest lucru este ușor de explicat: Departamentul Principal al Statului Major General, condus de el, este mai cunoscut sub abrevierea GRU – serviciul de informații militare al Rusiei.
Mihail Galuzin, după cum se menționează pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe al Rusiei, se ocupă de relațiile cu țările CSI.
Cine se va întâlni cu cine?
Anterior, președintele Ucrainei, Volodymyr Zelensky, a declarat că la Istanbul intenționează să se întâlnească doar cu Vladimir Putin.
La întrebarea privind posibilitatea negocierilor delegației ucrainene cu oficiali ruși de rang inferior, el a răspuns că Ucraina „este deschisă la orice format”, fără a da însă detalii.
Negocierile ruso-ucrainene în Belarus, primăvara anului 2022
Medinski a condus, de asemenea, delegația rusă la negocierile directe dintre delegațiile ucraineană și rusă, care au avut loc în Belarus și Istanbul în primăvara anului 2022, la scurt timp după începerea invaziei ruse la scară largă.
Deocamdată nu este clar cine va participa la negocieri din partea Ucrainei și dacă aceste consultări vor avea loc.
Joi, la Antalya, în Turcia, ar trebui să aibă loc și o reuniune a miniștrilor de externe ai țărilor NATO, la care va participa, printre alții, șeful Departamentului de Stat al SUA, Marco Rubio. La Antalya a sosit și ministrul de externe al Ucrainei, Andriy Sibitsky.
Zelenski intenționa să poarte joi negocieri cu președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, la Ankara, și era gata să zboare la Istanbul (sau în alt oraș turc) dacă Putin ar fi sosit și el acolo.
În discursul său de seară adresat națiunii, care a fost înregistrat înainte de anunțul Kremlinului privind componența delegației ruse, Zelenski a declarat: „Aștept să văd cine va sosi din Rusia și apoi voi decide ce măsuri trebuie să ia Ucraina”.
„Semnalele din partea lor transmise prin mass-media nu sunt încă convingătoare, dar auzim și că președintele Trump ia în considerare posibilitatea de a se afla în Turcia. Prin urmare, acesta ar putea fi cel mai puternic argument. O săptămână poate schimba într-adevăr multe”, a adăugat președintele ucrainean.
La începutul săptămânii, președintele SUA nu a exclus posibilitatea de a se deplasa la Istanbul pentru negocierile ruso-ucrainene. Cu toate acestea, după aceea nu au apărut noi informații despre vizita șefului Casei Albe.
Miercuri, trimisul special al președintelui SUA, Steve Wirtkoff, a declarat jurnaliștilor că va pleca la Istanbul vineri, 16 mai, adică a doua zi după negocierile ruso-ucrainene planificate. Împreună cu el va pleca și secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, despre care a vorbit anterior și Trump.
În ce format vor avea loc negocierile de la Istanbul vineri, nu este încă clar.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat miercuri pentru Interfax că „nu sunt planificate” contacte cu Whitcoff și Kellogg.
Revenirea la formatul de la Istanbul – în sensul literal
În negocierile cu Ucraina, Putin a decis să revină la „formatul de la Istanbul” în sensul cel mai literal – Kremlinul a risipit ultimele îndoieli publicând componența delegației ruse.
Putin a decis, aparent, să ignore invitația lui Zelenski la o întâlnire personală la Istanbul. Este clar de ce Kremlinul a menținut suspansul până târziu în seara de miercuri: dacă Putin ar fi anunțat numele negociatorilor sâmbătă, interesul pentru întâlnirea planificată ar fi fost imediat nul.
Pentru a întări noul-vechi șef al delegației, Medinski, a fost numit adjunctul ministrului rus de externe, responsabil cu relațiile cu țările CSI (Ucraina nu a fost niciodată membră a CSI și a ieșit definitiv din organizație în 2018). Totuși, totul este corect – atât administrația prezidențială, cât și Ministerul de Externe sunt reprezentate.
Militarii sunt din nou reprezentați de generalul Fomin („robotul cu hârtie” la negocierile cu SUA din 2021 – este vorba și despre el). Nici serviciile secrete nu au fost lăsate deoparte – în delegație a fost inclus amiralul Kostiukov, șeful GRU.
De jure, partea ucraineană are cu cine să se întâlnească (există întrebări cu privire la Kostiukov – șeful Serviciului de Informații General al Ucrainei, Kirill Budanov, nu intenționa să se deplaseze în Turcia). De facto, toți omologii ruși au un statut inferior colegilor lor din Kiev – nu sunt miniștri, ci adjuncți.
Tocmai Medinski și Fomin au anunțat, la finalul ultimelor negocieri directe ruso-ucrainene de acum mai bine de trei ani, că Rusia, ca „gest de bunăvoință”, se retrage din regiunile Kiev și Cernigov, iar cu Kievul, Moscova va discuta statutul neutru și fără arme nucleare al Ucrainei.
Tot atunci a apărut comunicatul de la Istanbul – un proiect de acord în care se propunea, printre altele, amânarea cu 15 ani a chestiunii statutului Crimeii și supunerea spre discuție a teritoriilor din Donbas controlate la acea vreme de „republicile populare” pro-ruse la discuția președinților Rusiei și Ucrainei. Negocierile nu au avansat dincolo de acest proiect, iar noi am scris despre motivele acestui fapt.
În 2023, Putin a prezentat un proiect de „Acord privind neutralitatea permanentă și garanțiile de securitate ale Ucrainei”, pretins parafat de delegația ucraineană. Oficial Kiev a declarat în repetate rânduri că în chiar documentul prezentat de Putin se vedea cât de multe divergențe existau între Moscova și Kiev, iar niciunul dintre delegați nu avea împuternicirea de a parafa, adică de a semna și de a transmite documentul spre discuție la nivel prezidențial.
Putin repetă de trei ani mantra că acordul mondial era atât de aproape încă în 2022, dar aliații europeni au obligat Ucraina să continue războiul. Componența delegației anunțată de Kremlin arată mai degrabă că, după mai bine de trei ani de război monstruos în mijlocul Europei, atitudinea Moscovei față de negocierile de pace cu Ucraina nu s-a schimbat.