INVESTIGAȚIE RECORDER. Puterea din umbră

0
397

Imaginați-vă că un ofițer de poliție este anunțat, peste noapte, că nu mai are dreptul să-și desfășoare activitatea. I se comunică doar atât: aviz negativ pentru acces la informații clasificate. Ofițerul nu are dreptul să știe de ce i s-a încheiat cariera. Nu i se spune cu ce a greșit și, prin urmare, nu are nici posibilitatea să se apere. Întreabă la sindicate, se consultă cu un avocat. I se spune să accepte decizia: Nu te poți pune cu ei. Sunt mult prea puternici!

Acesta nu e un scenariu de film și nici măcar un caz izolat. Este un mod de operare și un mesaj de forță care circulă prin cele mai importante instituții ale statului român: ei sunt în stare de orice și nu trebuie să dea socoteală nimănui. Pentru că și-au croit legi care le permit să facă asta.

Istoria ultimilor ani ne arată că serviciile secrete din România caută să-și sporească influența și să comunice tot mai puțin cu cetățenii și cu instituțiile care ar trebui să le supravegheze activitatea. În lipsa unor mecanisme eficiente de control, puterea tot mai mare a acestor structuri generează în mod inevitabil abuzuri, iar siguranța națională e umbrela perfectă pentru a le ascunde. La ea se adaugă frica, alimentată de atmosfera care plutește în jur: „E prea riscant să te pui cu ei!”

Am pornit această documentare de la un om care nu s-a temut să vorbească. Datorită lui, am putut deschide o breșă în această lume ermetică și i-am convins și pe alții că nu trebuie să tacă. La capătul a șapte luni de documentare – timp în care am auzit de nenumărate ori „Aveți curaj să vă puneți cu ei?” – am reușit să decriptăm modul de funcționare prin care unul dintre cele șase servicii secrete ale României își exercită puterea într-un mod brutal. Este vorba de DGPI, serviciul secret al Ministerului de Interne, intrat în legendă ca Doi și-un sfert.

Modul de operare al acestei structuri pune în lumină una dintre marile probleme ale societății românești: lipsa de control asupra serviciilor secrete.

UPDATE Februarie 2023:

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), adică serviciul secret al Ministerului de Interne, continuă să se comporte ca o instituție care nu are nicio obligație de transparență în fața cetățenilor care îi asigură bugetul. La scurt timp după apariția investigației „Puterea din umbră”, șefii departamentului de Securitate a Informațiilor – biroul acuzat că a distrus carierele unor ofițeri MAI prin retragerea abuzivă a avizelor de securitate – au fost declarați „apt limitat” și trecuți în rezervă.

Când un ofițer trece în rezervă ca „apt limitat”, înseamnă, explicat în termeni civili, un fel de pensionare pe caz de boală. În mod normal, asta ar obliga Direcția Generală de Protecție Internă să clarifice public următoarea dilemă: faptul că șefii departamentului care retrage avize de securitate s-au îmbolnăvit împreună, imediat după apariția unei investigații de presă care le viza activitatea, este doar o simplă coincidență? Sau este doar o strategie prin care DGPI își protejează oamenii, oferindu-le alternativa pensionării în floarea vârstei, în locul unei anchete care să lămurească dacă au comis sau nu abuzuri?

Mai multe detalii aici: http://bit.ly/3Xp8MIJ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.