Ieri, direct de la Casa Albă, Donald Trump declara că va dezvălui detaliile acordului de pace dintre Rusia și Ucraina „în termen de trei zile”.
🔴 Ei bine, Financial Times scrie acum că Vladimir Putin a transmis că este dispus să-și oprească ofensiva militară în Ucraina pe actuala linie a frontului (care are peste 1.000 km lungime), ca parte a unui potențial acord de pace discutat cu președintele american, potrivit unor surse familiare cu negocierile.
🔴 În cadrul întâlnirii de la Sankt Petersburg cu Steve Witkoff, emisarul special al lui Trump, Putin a sugerat că Moscova ar putea renunța la revendicările asupra zonelor din cele patru regiuni ucrainene parțial ocupate care sunt încă sub controlul Kievului.
🔴 În schimb, Washingtonul ar fi avansat ideea recunoașterii anexării Crimeei de către Rusia, precum și o formă de acceptare tacită a controlului de facto exercitat de Kremlin asupra teritoriilor ocupate din regiunile Donețk, Lugansk, Herson și Zaporojie.
🔴 E prima dată când apar indicii clare că Putin ar putea renunța la cerințele maximaliste enunțate de la începutul invaziei pe scară largă, adică controlul total asupra Ucrainei, inclusiv prin înlocuirea guvernului pro-occidental de la Kiev.
🔴 Ce mai scrie FT? Păi scoate în evidență avertismentul europenilor, potrivit căruia gestul lui Putin ar putea fi cel mai probabil o tactică de a-l atrage pe Trump într-un acord care să impună Ucrainei condițiile dorinte de Rusia.
🔴 Zelenski deja a declarat că nu a primit o propunere oficială din partea administrației Trump privind un acord de pace, dar este dispus la discuții directe cu Putin după stabilirea unui armistițiu.
🔴 La discuțiile dintre Steve Witkoff și Putin, americanii au sugerat inclusiv trimiterea unei forțe europene de menținere a păcii și a unei forțe militare non-NATO care să supravegheze o zonă demilitarizată de-a lungul liniei de contact, însă rușii a respins categoric orice implicare NATO.
🔴 În paralel, dacă se ajunge la acordul pus pe masă de americani, Moscova ar putea renunța la pretențiile asupra întregului teritoriu revendicat dacă SUA oferă concesii geopolitice majore, inclusiv garanții că Ucraina nu va adera la NATO. Asta e însă o altă capcană întinsă de Putin.
🔴 Vocile de propagandă ale Kremlin, mai indică jurnaliștii de la Financial Times, spun că acordul de pace ar trebui să fie finalizat până pe 30 aprilie, pentru ca Trump să poată anunța o „victorie diplomatică” în primele 100 de zile ale noului său mandat.