„Planul Rusiei pentru Statele Unite” de Françoise Thom . Alexander Dugin : „Serviciile ruse au lucrat de câteva decenii pentru a distruge America din interior”

Françoise Thom, 13 aprilie 2025

Alexander Dugin, intervievat de CNN pe 18 martie // CNN , captură de ecran
Serviciile ruse au lucrat de câteva decenii pentru a distruge America din interior. Politicile administrației Trump par a fi în concordanță cu planul Kremlinului: în doar câteva săptămâni, Trump, guvernând prin decret, a reușit să semene haosul în Statele Unite și să înstrăineze întreaga lume, începând cu aliații săi cei mai loiali, în timp ce lucrează pentru interesele Rusiei. Scopul Kremlinului, alături de cel al oligarhilor high-tech, este de a crea o situație ireversibilă în Statele Unite, făcându-le neguvernabile.

Vladimir Jirinovski  „Astăzi reușim în ceea ce am încercat fără succes să facem de 500 de ani! Și schimbăm Occidentul!”

Andrei Lougovoï : „Astăzi ne-am răzbunat total, ștergându-ne eșecul de la sfârșitul Războiului Rece.”

Într-un articol publicat pe 11 februarie 2019, Vladislav Sourkov, unul dintre arhitecții sistemului Putin, a observat că regimul rus avea „un potențial de export considerabil” , pentru că domnia forței îi spune numele. Victoria Trumpismului pare să fi dat dreptate. La Moscova, experții politici se laudă isteric. Principalul guru al regimului rus, Aleksandr Dugin, a declarat la CNN pe 19 martie: „Putin și Trump sunt de acord că ordinea mondială trebuie să se bazeze pe marile puteri și nu pe globalismul liberal”.

În 2017, același Dugin s-a bucurat și mai deschis, afirmând într-un interviu pentru CNN: „Am observat la Donald Trump multe asemănări cu gândirea mea și aș fi putut să-i scriu discursul inaugural […]. 8 noiembrie 2016 a fost o victorie majoră pentru Rusia și pentru Putin însuși […]. Putin l-a învățat pe Trump cum să conteste status quo-ul , principiul globalismului, înțelepciunea globalismului.”

 

Răzbunarea este un fel de mâncare cel mai bine servit rece

La începutul anilor 1950, Stalin și-a instruit serviciile de securitate să găsească modalități de a distruge Statele Unite din interior. Prăbușirea URSS, departe de a pune capăt acestei planificări, s-a dovedit a fi un stimulent suplimentar. Pentru că un grup mic de bărbați legați de GRU și KGB erau aplecați pe răzbunare, deoarece au atribuit victoria Occidentului în timpul Războiului Rece unui complot pus la cale la Washington. Pentru acești bărbați, scopul a fost acela de a provoca Statelor Unite aceeași soartă care a căzut URSS sub Gorbaciov și Elțin: să priveze țara de aliații săi, să o cufunde în haos, să o dezarmeze unilateral și să aibă ca rezultat destrămarea ei.

Prima lor sarcină pentru acest grup a fost să-i câștige pe factorii de decizie în fața cauzei lor. Au găsit un popularizator talentat, Alexander Dugin. Dugin a mobilizat geopolitica pentru a demonstra că antagonismul dintre Rusia și lumea anglo-saxonă a rămas neschimbat și că Rusia trebuie să-și adapteze politicile la această realitate.

În Marele Război continental , publicat în 1992, Dugin descrie „conspirația geopolitică” care a dus la dispariția Uniunii Sovietice și la stabilirea independenței Ucrainei. În 1997, Dugin și-a dezvoltat tezele în lucrarea sa programatică, Fundamentele geopoliticii , care a devenit un manual pentru Academia Rusă de Stat Major. Potrivit acestuia, în centrul geopoliticii se află „afirmarea unui dualism istoric fundamental între pământ, telurocrație, Eurasia, inima Pământului, cu civilizația sa ideocratică, pe de o parte, și Marea, talassocrația, puterea maritimă, Atlanticul, lumea anglo-saxonă, civilizația comercială.1 …”.„Occidentul, reprezentat de America, este adversarul geopolitic total al Rusiei, polul unei tendințe diametral opuse Eurasiei.

Războiul geopolitic de poziție cu America a fost și continuă să fie esența întregii geopolitici eurasiatice, de la mijlocul secolului XX, când rolul Statelor Unite a devenit evident.2. ”Puterile terestre se bazează pe primatul politicii asupra economiei, pe autoritarism, conservatorism și colectivism. Puterile maritime sunt caracterizate de liberalism și individualism.

Încă din 1997, Dugin a conturat politica de subversiune a adversarului american care urma să fie implementată sistematic de organele de securitate ruse: „ Este deosebit de important să se creeze dezordine geopolitică în viața internă americană, prin încurajarea tuturor tipurilor de separatism, a diverselor conflicte etnice, sociale și rasiale, susținând activ toate mișcările dizidente, rasiste și sectare interne, și destabilizarea grupurilor politice extremiste, rasiste și interne.

În același timp, susținem tendințele izolaționiste ale politicii americane, tezele acelor cercuri (de cele mai multe ori republicane de dreapta) care cred că Statele Unite ar trebui să se limiteze la problemele sale interne. Aceste tendințe sunt foarte avantajoase pentru Rusia, chiar dacă „izolaționismul” este implementat în cadrul versiunii originale a doctrinei Monroe, adică, dacă aceasta nu ar trebui să-și limiteze America refuză să destabilizeze lumea latino-americană căutând să scoată anumite regiuni de sub controlul american. Toate nivelurile de presiune geopolitică asupra Statelor Unite trebuie activate simultan3.

”Tezele lui Dugin au câștigat rapid teren îninstituția, penetrând chiar și în discursul președintelui Putin, până la punctul în care Dugin a remarcat cu modestia sa caracteristică:„ Putin seamănă din ce în ce mai mult cu Dugin , sau cel puțin implementează programul pe care l-am construit toată viața”.La fel ca mentorul său, Putin a ajuns să vadă miza războiului împotriva Ucrainei drept„victoria sau înfrângerea Rusiei în lupta împotriva inamicului existențial (atlantism, oligarhia financiară globală, Occidentul).”

Pictorul rus Nikas Safronov cu portretul lui Trump.Goluri imediate ale Rusiei după a doua victorie a lui Trump Pentru observatorul scenei politice americane de la apariția lui Trump, un lucru iese în evidență: contrastul dintre haosul dezlănțuit de președintele neregulat Trump și consecvența extremă în măsurile sale luate pentru a implementa o dezarmare unilaterală a Statelor Unite față de Rusia și pentru a servi interesele Rusiei. În acest domeniu, administrația Trump demonstrează un spirit de urmărire sistematică care este absent în celelalte sfere ale inițiativelor sale. În opinia noastră, acest contrast este cel mai bun indiciu că bărbații de la Kremlin au preluat controlul asupra aspectelor politicii americane care sunt importante pentru ei.

Să aruncăm o privire rapidă asupra măsurilor de interes direct pentru Moscova. Toate agențiile responsabile cu protejarea Statelor Unite împotriva interferențelor străine au fost neutralizate . Trump a încheiat unilateral operațiunile cibernetice împotriva Rusiei, lăsând SUA vulnerabile în fața hackerilor ruși. Statele Unite au votat cu Rusia la ONU cu privire la rezoluția Ucrainei: un pas esențial în ochii Kremlinului, deoarece înjunghie în mod figurat Alianța Atlantică. Au blocat declarațiile de condamnare a Rusiei la G7. Trump a torpilat în mod notoriu o propunere G7 care recomanda crearea unei forțe speciale pentru combaterea flotei de marfă fantomă a Rusiei, care permite Moscovei să-și exporte petrolul în jurul sancțiunilor.

Administrația SUA i-a ținut pe europeni în afara negocierilor de pace cu Moscova, spre satisfacția Kremlinului. Astăzi, Administrația admite că europenii vor avea rolul lor de jucat: ridicarea sancțiunilor în conformitate cu cerințele lui Putin! Trump face presiuni asupra Ucrainei pentru a se conforma cerințelor Rusiei: abandonarea teritoriilor ocupate, statutul de neutralitate și absența garanțiilor – toate acestea echivalând cu izolarea Ucrainei pentru o viitoare ofensivă rusă. Trump l-a ajutat pe Putin să atingă un obiectiv prioritar, recucerirea regiunii Kursk, privând ucrainenii de resursele de informații americane și neutralizând avioanele F-16 furnizate Ucrainei de către Europa. Trump este în proces de dezmembrare a logisticii militare americane în Polonia.

Se pare că nu există nimic pe care Donald Trump nu-l poate refuza prietenului său Putin. De îndată ce îl numește pe generalul Keith Kellogg drept reprezentant al său pentru Ucraina și Rusia, președintele rus lasă să se știe că nu-l dorește pe generalul Kellogg. Nu contează, Kellogg va fi responsabil de Ucraina. Iar pentru Rusia Trump îl alege pe Steve Witkoff, un bancher de investiții, un emisar total ignorant al țării respective, capabil să înghită cele mai enorme minciuni Putin, așa cum a demonstrat interviul său cu Tucker Carlson: pe scurt, interlocutorul ideal pentru Kremlin.

Între timp, Statele Unite s-au retras din grupul internațional de anchetă cu privire la responsabilitatea liderilor ruși pentru crimele de război comise în Ucraina. Departamentul de Stat al SUA a oprit finanțarea unui proiect de trei ani de către Laboratorul de Cercetare Umanitară a Universității Yale pentru a urmări soarta a mii de copii răpiți din Ucraina. De asemenea, a interzis trimiterea oricărei probe în instanță. Trump a ordonat închiderea Radio Liberty. Pe 19 martie, serviciile de informații americane au încheiat un efort coordonat cu europenii de a contracara sabotajul, dezinformarea și atacurile cibernetice provenite din Rusia. Devine mai bine: administrația Trump ia în considerare recunoașterea unilaterală a anexării Crimeei.

De asemenea, trebuie menționată osmoza dintre propaganda Kremlinului și comentariile făcute de Trump și cei apropiați: Zelensky nu are legitimitate, este corupt, a deturnat ajutorul occidental. În acest fel, Trump își unește eforturile cu Putin într-un obiectiv major: să-l doboare pe Zelensky, sufletul rezistenței ucrainene, cerând alegeri imediate în Ucraina — a căror desfășurare transparentă este imposibilă în timp de război.

Reprezentantul special al lui Trump, Steve Witkoff, a declarat că cinci regiuni ucrainene anexate de Moscova fac parte din Rusia și „ aceasta a fost întotdeauna problema. ” Rusia, a spus el, „ le-a recuperat ”. T Atât în ​​discursul Trumpian, cât și în cel al Kremlinului, „pacea” înseamnă capitulare, în timp ce ucrainenii care rezistă și europenii care îi susțin devin „război”. Similar Pactului germano-sovietic, din septembrie 1939 încoace, britanicii și francezii au fost numiți „războiști” de propaganda stalinistă din cauza sprijinului lor pentru Polonia. Rețineți că cele două puncte presupuse admise de Putin cu privire la încetarea focului reprezintă cele două zone în care Ucraina dă o lovitură sensibilă Rusiei: loviturile asupra infrastructurilor energetice și asupra flotei ruse din Marea Neagră forțată să se ascundă în Georgia din cauza dronelor și rachetelor ucrainene. Creștendo-ul cererilor Kremlinului este literalmente uluitor: rușii cer acum, ca o condiție a încetării focului, să li se permită să trimită observatori la Odesa pentru a se asigura că livrările de arme către Ucraina au încetat – cele din Statele Unite, precum și cele din Europa.

Dar asta nu este tot. Administrația Trump se angajează într-o ultimă salvare economică a unei Rusii asediate, distrugând o serie de pârghii de care dispune Occidentul pentru a slăbi strânsoarea lui Putin. Fondurile speculative americane se pregătesc să investească în valori mobiliare rusești. Din decembrie anul trecut, rubla sa întărit cu 40%. Rapoartele sugerează că Putin și Trump poartă discuții secrete pentru a reporni gazoductul Nord Stream 2. Inversarea poziției lui Trump față de acest proiect, pe care Putin îl ține cel mai mult la inimă pentru că îl vede ca un mijloc de a înclina Germania (și, prin urmare, Europa) pe orbita Rusiei, este un bun indiciu al cât de departe a ajuns președintele american de la primul mandat în funcție, când s-a opus conductei. Discuțiile recente privind încetarea parțială a focului pentru Marea Neagră ar putea permite Rusiei reintrarea în sistemul SWIFT pentru transferuri globale de bani sub pretextul vânzării de cereale – o dorință de mult timp a guvernului lui Putin. În aprilie, Trump a impus taxe vamale pentru aproape întreaga lume, cu o excepție notabilă: Rusia și cei mai apropiați aliați ai săi, Belarus și Coreea de Nord. Una peste alta, datorită asistenței financiare și tehnologice americane, Rusia va avea mijloacele de a-și pregăti războiul împotriva Europei pe îndelete, cu excepția cazului în care reluarea vasalizării de către Gazprom este suficientă pentru a instala la putere pe oligarhii supuși Moscovei la putere în toată Europa.

De ani de zile, Putin a visat să submineze hegemonia dolarului , un obiectiv la fel de important pentru el ca și distrugerea NATO. Hocus-pocus-ul protecționist al lui Trump, puternic încurajat la Kremlin sub sloganul „pune interesele naționale pe primul loc”, este cea mai bună modalitate de a realiza acest lucru. „Ceea ce Wall Street Journal a numit „cel mai prost război comercial din istorie” cu Canada și Mexic amenință să arunce în aer mari părți ale economiei, să elimine mii de locuri de muncă și să pună în pericol securitatea SUA ” , scrie istoricul Ian Gardner, care se întreabă: „De ce și-ar fi inaugurat domnia un președinte care promite o „epocă de aur” declanșând mai întâi o serie de incendii politice, diplomatice, sociale, economice și diplomatice găsite în SUA, putere culturală „ În plus, Trump a creat un fond de rezervă pentru criptomonede.

Ideea este de a slăbi monedele suverane și de a submina sistemul monetar. În mintea miliardarilor din Silicon Valley, criptomonedele vor face posibilă desființarea unei prerogative regale esențiale a statului.
În plus, Trump a dat o lovitură gravă exporturilor americane de arme, demonstrând în Ucraina că Statele Unite nu sunt un furnizor de încredere. Pe scurt, Moscova își freacă mâinile: în doar câteva săptămâni, Trump a reușit să înstrăineze întreaga lume, începând cu cei mai loiali aliați ai săi. Politica lui Trump este „benefică Rusiei”, a scris analistul Mihail Yemelyanov în ziarul Nezavisimaya Gazeta . „ Trump este gata să facă concesii serioase Rusiei fără a cere pași reciproci ”. Lumea multipolară „ a sosit deja. Și Trump trăiește deja în ea ”.

Alinierea spectaculoasă a Washingtonului cu Moscova îi face pe observatori să se întrebe dacă Trump este un agent al Kremlinului sau pur și simplu se încadrează în categoria „idiotului util”. O remarcă recentă a lui Trump aruncă o lumină asupra relației dintre cei doi bărbați: „Permiteți-mi să vă spun că Putin a trecut printr-un calvar cu mine. A trecut printr-o vânătoare de vrăjitoare falsă, unde l-au folosit pe el și Rusia. Rusia, Rusia, Rusia, ați auzit vreodată de acest acord? […]

A fost o poveste democrată. A trebuit să treacă prin asta. Și a făcut-o.4. ”Trump vede în Putin un tovarăș de arme, un om care are aceiași dușmani ca și el (liberalii, „globaliștii”) și care, ca și el, a avut o perioadă dificilă din cauza lor. La fel ca și Putin, Trump esteunprădător Statele Unite și Rusia, controlul unuiLebensraumeste mai bine decât cucerirea piețelor prin comerț, ar putea subscrie Trump la această remarcă a lui Alexander Prokhanov, campionul eurasismului:„Uită de intangibilitatea granițelor. Pentru orice imperiu, granițele plutesc, pot și trebuie mutate. Cu cât controlăm mai mult spațiu, cu atât avem mai puține șanse să fim mâncați de alții5 .”Președintele american admiră modul în care Putin și-a neutralizat dușmanii acasă și este prea gata să accepte sfaturi deferente de la el. La fel ca Putin, Trump este mai presus de toate un om al resentimentelor și al răzbunării. Nimic nu solidifică o alianță ca o ură comună. Este un maestru în a juca cu viziunea paranoică a lui Trump asupra lumii și setea de răzbunare.administrațiademocrată, Putin l-a convins pe Trump că transformarea FBI-ului într-o forță de poliție care să se ocupe de oponenți i-ar înfuria pe „liberali“.

Setul de decizii pe care l-am descris mai sus sugerează că Trump este înconjurat de „consilieri” ruși sau controlați de ruși, mai degrabă așa cum au fost toți comuniștii din viitoarele Democrații Populare în 1945-1946, un Rakosi sau un Ulbricht, de exemplu. Administrația Trump urmărește doar ceea ce este condus de Moscova în propriile interese ale Rusiei. Apropierea de zi cu zi a lui Trump față de oamenii de la Kremlin este evidentă și în retorica sa. De îndată ce Putin l-a declarat pe Zelensky „ilegitim”, Trump a cântat același refren, făcând ecou din palmele de propagandă rusă, fără să înțeleagă că își trăda apropierea de mentorii săi ruși. Trump consideră granița cu Canada „artificială”: exact ce a spus Putin despre granița cu Ucraina. Trump a preluat chiar și invectivele rusești. De exemplu, indignat de criticile Wall Street Journal la adresa politicilor sale, el a numit publicația „globalist”: insulta supremă din gura lui Vladimir Putin. Această contaminare cu propaganda rusă este evidentă și în cadrul Partidului Republican. Senatorul Mike Johnson, de exemplu, susține că demonstranții anti-Trump sunt plătiți de Soros: exact genul de tăiere și lipire pe care presa rusă l-a folosit în repetate rânduri despre opoziția față de regimul lui Putin.

Deși administrația Trump a atins rezultate impresionante în paralizarea opoziției și în decerebrarea americanilor prin copierea metodelor de propagandă ale lui Putin, scopul Kremlinului este clar să nu creeze un stat puternic peste Atlantic. În cuvintele istoricului Ian Garner, Trump este un „ demolator fără sens de direcție ”, tăind ramurile pe care stă. Pe lângă obiectivele foarte specifice urmărite de Moscova menționate mai sus, care vizează, pe de o parte, neutralizarea sistemului imunitar al statului american și, pe de altă parte, punerea resurselor americane în slujba ambițiilor rusești de putere, scopul Kremlinului este de a crea o situație ireversibilă în Statele Unite, făcându-l neguvernabil. Rușii au favorizat alegerea lui Trump nu pentru că era perceput ca un om puternic cu care ne putem înțelege, ci pentru că vedeau în el o minge de demoliu care ar cauza pagube ireparabile Statelor Unite.

De la începutul blitzkrieg- ului lui Trump împotriva instituției americane și a aliaților tradiționali ai Americii, oamenii s-au agățat de explicații raționale pentru comportamentul său: se presupune că Trump atacă țările NATO pentru a le face să plătească mai mult pentru apărarea lor; Trump cochetează cu Rusia pentru a-i distrage atenția de la alianța cu China, prioritatea administrației sale fiind confruntarea chino-americană. În realitate, după cum a demonstrat recent David Frum, editorialist pentru The Atlantic , aceste raționalizări nu rezistă controlului. De exemplu, Trumpiștii susțin AfD în Germania, chiar dacă acest partid este ostil creșterii cheltuielilor militare. Și în Asia, toată lumea înțelege că abandonul Ucrainei prefigurează cel al Taiwanului. Politica lui Trump nu este izolaționistă, este prădătoare și deloc ostilă „ schimbării de regim ”, așa cum a arătat discursul lui Vance de la München.

Același lucru este valabil și pentru economie. Mulți observatori americani au impresia că Trump o scutește în mod deliberat. Dar și aici se inventează raționalizări. De exemplu, Saikat Chakrabarti, un democrat progresist, îl acuză pe Trump că a „fabricat o recesiune” intenționat pentru a-și îmbogăți favoriții: „Pare logic când știi că scopul lui este să creeze o economie asemănătoare cu cea a Rusiei, condusă de o mână de oligarhi care îi sunt loiali […] Crearea unei astfel de recesiuni ar fi o greșeală. i se opune prin urmare, accelerează concentrarea banilor și a puterii în mâinile loialiștilor săi, în timp ce îi zdrobește pe restul.”
Adevărul este că, în afară de zonele de interes direct pentru el, Kremlinul favorizează haosul maxim în America și este sigur să presupunem că dă frâu liber impulsurilor devastatoare ale protejatului său.

Mai mult, cu flerul lor infailibil pentru distrugere, rușii au descoperit complici fanatici printre miliardarii din Silicon Valley. Datorită lor, Partidul Republican s-a transformat într-un Partid Rus, o schimbare care a ieșit la iveală în iulie 2024, la Convenția Națională Republicană care a marcat triumful direcției sale izolaționiste. David Sacks, un oligarh tehnologic, l-a acuzat pe președintele Biden că este responsabil pentru invazia rusă a Ucrainei: „El i-a provocat – da, i-a provocat – pe ruși să invadeze Ucraina, vorbind despre extinderea NATO. Ulterior, a respins orice posibilitate de pace în Ucraina, inclusiv un acord care punea capăt războiului la doar două luni după izbucnirea acestuia , în timp ce Marjorie Green, îl susținea fierbinte pe Tailor, Putin. împotriva „globaliştilor”. Dugin s-a lăudat pe 4 ianuarie 2025: „Am mulți prieteni buni în Statele Unite”. Și s-a felicitat pentru „ revoluția fraților și virajul la dreapta ” .

Leonid Rakov. Imperialismul este agresiune. Afiș sovietic din 1966 // Domeniu public
Aliații Kremlinului: proiectul ideologic al Silicon Valley

Demolarea statului american condusă de Kremlin, evident, nu poate fi prezentată în adevărata sa lumină – răpirea unui stat de către o putere ostilă. Camuflajul este asigurat de ideologii din Silicon Valley , al căror obiectiv este același cu cel al Moscovei: distrugerea statului american. Să vedem cum dogmele vândute de frații Tech, așa cum sunt numiți, converg cu proiectul Kremlinului pentru America, în timp ce îl maschează.

Să începem cu guru-ul lor, sulfurosul Curtis Yarvin , autorul unui plan numit RAGE (Retire All Government Employees). Acest fost antreprenor în tehnologie este unul dintre cei mai influenți gânditori din extrema dreaptă tehnofilă, care l-a îmbrățișat pe Trump. Yarvin este fondatorul unui curent anti-egalitar cunoscut sub numele de „ neoreacție ”, care a apărut pe internet la sfârșitul anilor 2000, combinând o viziune clasică anti-modernă și antidemocratică cu o îmbrățișare a capitalismului tehnologic ca mijloc de guvernare a oamenilor.

În 2008, tânărul Yarvin a propus o soluție rațională la problema „neproductivilor”: „Convertiți-le în biodiesel, care poate ajuta la alimentarea transportului public”. „Dar”, adaugă el , „problema cu soluția de biomotorină este că nimeni nu și-ar dori să trăiască într-un oraș al cărui transport public este alimentat, chiar și parțial, de rămășițele distilate ale fostelor sale clase muncitoare. Cu toate acestea, ne permite să abordăm problema pe care încercăm să o rezolvăm. Într-un cuvânt, scopul nostru este o alternativă umană la genocid „. Yarvin se mândrește că a găsit răspunsul: implică „virtualizarea” acestor oameni prin întemnițarea lor în „izolare permanentă” unde, pentru a nu-i înnebuni, ar fi conectați la o „interfață imersivă de realitate virtuală”, astfel încât să poată „trai vieți bogate și împlinite într-o lume complet imaginară”. În 2012, Yarvin a scris: „Dacă americanii vor să-și schimbe guvernul, vor trebui să-și depășească fobia de dictatori”. Ideologia sa, numită „Iluminismul întunecat”, pledează pentru sfârșitul democrației: „Nu cred în dreptul la vot” sau „ Democrația este slabă și depășită”.

În viziunea lui Yarvin asupra lumii, nu alegerile permit regimului democratic să funcționeze, ci iluziile proiectate de un ansamblu de instituții, inclusiv presa și universități, în concordanță cu birocrația federală, într-o nebuloasă pe care o numește Catedrală. Această Catedrală invizibilă este atotputernică pentru că este situată peste tot și nicăieri, țesut în modul nostru de viață, în modurile noastre de a comunica și de a gândi. „Pentru toate scopurile revoluționare”, a scris Yarvin în mai 2020, „Statul Adânc este la fel de descentralizat ca Bitcoin și la fel de invulnerabil – la buletine de vot, precum și la gloanțe”.
Pe de altă parte, Yarvin admiră utilizarea violenței de către statul chinez. El constată că politica Chinei „zero Covid” de supraveghere totală în fața pandemiei implică „mai puține restricții legate de Covid decât cele impuse cetățenilor celui mai roșu stat [republican] din Statele Unite”. Pentru Yarvin, chiar dacă libertarianismul este potrivit pentru cel mai bun mod de a organiza societatea, slăbiciunea sa este că nu ia puterea în serios. Este nevoie de un stat atotputernic, de un Leviatan suveran, capabil să impună ordinea prin forță cu o autoritate atât de absolută încât să poată dispărea apoi din viața de zi cu zi.

Statul „ar trebui să fie condus ca o afacere, cu un CEO în frunte care are aceleași puteri ca un monarh absolut” – cu alte cuvinte, cineva care nu răspunde nici în fața poporului său, nici în fața legii . Statele urmează să fie dizolvate și înlocuite cu teritorii mai mici, un fel de falansterie high-tech, o comunitate autonomă, sau chiar insule plutitoare, aflate în competiție între ele și guvernate de miliardari din tehnologie. (Ne gândim la feudourile exotice guvernate de răufăcătorii văzute în filmele cu James Bond.) Rezultatul vor fi stări de rețea sau stări de mozaic . Curtis Yarvin scrie : „Ideea fundamentală a lui Patchwork este că, pe măsură ce guvernele eșuate pe care le-am moștenit din istorie sunt demontate, ele trebuie înlocuite cu o pânză de păianjen globală de zeci, dacă nu sute, de mii de mini-țări suverane, independente, fiecare guvernată de propria companie pe acțiuni, indiferent de opinia locuitorilor săi.”

Milionarii tehnologiei cred că vor deține controlul într-o lume bazată pe inteligență artificială. Ambiția lui Musk este să controleze sistemul financiar global cu X. Cu cât secta miliardarului din Silicon Valley ajunge mai aproape de putere, cu atât retorica ei devine mai milenară. Tech Bros sunt convinși că statele se vor prăbuși, că ne îndreptăm spre apocalipsă. Acest lucru este valabil mai ales pentru Peter Thiel, un apropiat al lui Curtis Yarvin.

Potrivit lui, democrațiile sunt învechite. „ Nu mai cred că libertatea și democrația sunt compatibile”, scria Thiel în 2009. „Marea sarcină a libertarienilor este să găsească o cale de ieșire din politică în toate formele ei – de la catastrofe totalitare și fundamentaliste până la demos-ul ne gândit care ghidează așa – numita „social-democrație ” . Își propune să trăiască până la 120. Obsedat de apocalipsă (a scris un eseu pe această temă), Peter Thiel și-a construit un buncăr în Noua Zeelandă ca refugiu la sfârșitul timpului (a petrecut acolo pandemia de Covid). La fel ca Dugin, Thiel pare să creadă într-o conspirație planetară pe care o va dezvălui venirea lui Trump. Astfel, el afirmă la începutul lunii ianuarie, într-un articol de opinie publicat de Financial Times , că „Întoarcerea lui Trump la Casa Albă… inaugurează apocalipsa secretelor vechiului regim. Apocalipsa este cea mai pașnică modalitate de a rezolva războiul vechiului regim pe Internet – un război pe care Internetul l-a câștigat…” Și el discută așa cum era de așteptat despre birourile de stat și ONG-urile, organizațiile de presă, organizațiile de stat și ONG-uri. conversație publică tradițional delimitată” .

Deși mulți dintre acești miliardari ideologici chiar citesc cărți, scrierile lor dezvăluie personalitățile unor adolescenți retardați, nevăzători de consecințele acțiunilor și cuvintelor lor, poate pentru că au evoluat într-un univers virtual de science fiction sau de jocuri video în care totul este reversibil. Acești zâmbitori de computer au un creier reptilian, străin de etică și empatie, indiferent la adevăr, alergic la lege. Pasiunea lor dominantă pare să fie transgresiunea. Ei seamănă cu admiratorii noștri ai revoluției culturale maoiste din anii 1960. Pentru ei, ultimul șic este să afișeze o postură iconoclastă, să-i șocheze pe burghezi, mai ales dacă nu știu nimic despre ce vorbesc. Musk, de exemplu, a explicat că „Stalin, Mao și Hitler nu au ucis milioane de oameni. Au fost angajații lor din sectorul public care au făcut-o” : pe scurt, încă o lovitură de stat Deep State!

Toate acestea fac ca acest mediu să fie foarte receptiv la învățăturile propagandiștilor ruși, cu experiența lor unică în manipularea mulțimilor. Începând cu mișcarea alt-dreapta, care reunește neo-naziști, naționaliști și monarhiști și este creată de Richard Spencer . Fosta sa soție rusă, Nina Kouprianova, traducătoarea lui Dugin, i-a oferit o legătură directă cu anturajul lui Vladimir Putin. Se spune că Dugin și Vladislav Surkov, arhitectul regimului Putin, au exercitat o influență puternică asupra mișcării alt-dreapta. În loc să răspândească pur și simplu minciuni, scopul propagandei este, pentru Surkov, să distrugă complet capacitatea de a procesa informații. Steve Bannon, designerul propagandei MAGA, a scos o frunză din cartea lui Surkov: „Nu este vorba de persuasiune, ci de dezorientare”.

„Întunericul este bun… Ne ajută doar când oamenii greșesc. Când nu pot vedea cine suntem sau ce facem.” Ținta principală nu este opoziția, explică în continuare Bannon. „Democrații nu contează”, îi spune el scriitorului Michael Lewis în 2021. „Adevărata opoziție este mass-media. Și modalitatea de a face față este să inundați zona cu rahat.”
Documentarist britanic Adam Curtis a definit munca lui Surkov astfel: „Scopul lui este să submineze percepția oamenilor despre lume, astfel încât să nu știe niciodată ce se întâmplă cu adevărat. Surkov a transformat politica rusă într-o piesă confuză, în continuă schimbare. A finanțat grupuri de toate felurile, de la skinheads neo-nazi până la partidele progresiste, chiar și la partidele progresiste care au susținut chiar și președintele. Surkov a lăsat să se știe că el a fost cel care se afla în spatele acestor grupuri, astfel încât nimeni nu a fost niciodată sigur ce este adevărat și ce este fals, așa cum a descris un jurnalist: „Este o strategie de putere care ține orice opoziție într-o confuzie permanentă, pentru că este de neoprit”.

Vorbind despre războiul împotriva Ucrainei, Surkov a menționat că „obiectivul de bază nu este câștigarea războiului, ci folosirea conflictului pentru a crea o stare permanentă de percepție destabilizată, pentru a manipula și controla”. Comparați acest lucru cu descrierea lui Ian Gardner a Americii trumpiene : „Confuzia nu este o disfuncție sau un efect nedorit: este însuși motorul și scopul spectacolului Trumpist care generează la nesfârșit atenția.” Gardner diagnostichează, de asemenea, spirala periculoasă a one-upmanship care este pusă în mișcare în regimurile în care cultul personalității este răspândit și masele sunt asociate cu puterea doar de dragul distrugerii: „Cu cât guvernul merge mai departe, cu atât mulțimea cere mai mult. Într-o dinamică exponențială, puterea spectaculoasă nu poate duce decât la acte mai mari, mai îndrăznețe și mai distructive.” „Politica lui Trump trece printr-o estetică a distrugerii totale, pentru că doar participarea la distrugere și dezmembrare pare să deschidă o opțiune politică pentru cei dezamăgiți: aparența unei posibilități de a acționa.” Aceasta este logica care a dus la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Dictatorul, simțindu-și ilegitimitatea, se simte obligat să acumuleze continuu noi succese de teamă să nu-și piardă stăpânirea maselor.

Osmoza dintre ideologii din Silicon Valley și anumiți ideologi ai regimului Putin poate fi văzută într-un articol futurist al lui Vladislav Surkov, publicat pe 11 octombrie 2021, intitulat „Democrația pustie și alte minuni politice ale anului 2021”. Surkov susține că reprezentarea parlamentară este acum irelevantă, deoarece dorințele populației pot fi comunicate într-o clipă prin internet. Pe scurt, reprezentarea politică trebuie eliminată și înlocuită cu algoritmi. Singurii care vor rămâne la conducere vor fi informaticienii și silovikii care vor conduce giganții inteligenței artificiale în culise. „Digitalizarea și robotizarea sistemului politic vor avea ca rezultat crearea unui stat de înaltă tehnologie și a unei democrații fără bărbați […] în care ierarhia mașinilor și a algoritmilor va urmări obiective dincolo de înțelegerea oamenilor care îi servesc.”

Vladimir Jirinovski, invitat la programul lui Vladimir Soloviev, arată o imagine despre el ca Donald Trump. 2016 // Rossiya 1, captură de ecran
Următorul pas pentru Kremlin: să facă trecerea americană ireversibilă
Cum văd ei situația americană de la Kremlin? Spre deosebire de americani, care nu înțeleg nimic despre Rusia și nu au niciun interes pentru ea, rușii au dezvoltat o expertiză semnificativă a Statelor Unite. Ei cunosc mentalitatea și politica americană pe dinafară. Pentru ei, faza Trump este un prim pas; cu toate acestea, victoria nu este încă definitivă. „ Donald Trump este ca Jirinovski al nostru ”, opinează Margarita Simonian. Această comparație spune multe.

Să ne amintim că partidul lui Jirinovski a fost lansat pentru prima dată de KGB după abolirea monopolului Partidului Comunist asupra puterii în 1990 pentru a discredita democrația atât în ​​ochii rușilor, cât și ai occidentalilor. Jirinovski și-a asumat personajul unui nebun care putea spune orice cu impunitate și ale cărui cuvinte nu aveau nicio importanță. În manifestul său electoral din primăvara anului 1991, el a promis că va hrăni Rusia în 72 de ore: „Voi trimite trupe în fosta RDG, 1,5 milioane de oameni, voi folosi amenințarea nucleară și totul ne va fi furnizat…

Vom trimite greviștii la închisoare, racketii în străinătate pentru a apăra interesele naționale ruse, vom aduce muncitori din străinătate la 10 ruble pentru o lună.” El a promis că va procura un bărbat pentru fiecare femeie din Rusia și că va distribui vodcă gratuită tuturor. În timp, rolul lui Jirinovski s-a extins. Sarcina lui a fost atât să dărâme tabu-urile, cât și să construiască o realitate alternativă în care poporul rus să fie închis ca într-o bulă. Jirinovski ia aclimatizat pe ruși la cultul violenței, promovând expansionismul militar, racketismul global și dictatura. După ce a accelerat puternic degradarea morală a rușilor jucându-se după cele mai rele instincte ale lor, el a deschis calea pentru construirea unui nou sistem politic posibil prin această mutație a ființelor umane readuse în creierul reptilian. Odată cu venirea lui Putin la putere, bufonul a lăsat locul criminalului în serie.

Vladimir Zhirinovsky în 2016. Foto: Vladimir Guseynov, Komsomolskaya Pravda
Numeroase indicii din mass-media rusă sugerează că faza Trump este într-un fel etapa inițială a revoluției americane. Trump joacă același rol ca și Jirinovski: el încalcă tabuurile, îi atrage pe americani pe transgresiuni – toate acestea deghizate în spectacol mediatic sau clovnesc care împiedică reacția morală și interpretarea rațională. Kremlinul este încântat de deplasarea elitelor liberale. Primul reflex este să profiti la maximum de momentele bune. Liderii ruși sunt însă îngrijorați de câștigarea turului doi.

Dugin, fără conspirații, avertizează că revoluția Trumpiană este prea bună pentru a fi adevărată. O parte din Deep State era cu siguranță implicată în asta: Trump „nu ar fi fost capabil să aducă astfel de schimbări radicale și nici nu ar fi putut să fie ales și să supraviețuiască până la inaugurare dacă nu ar fi primit sprijinul excepțional al forțelor extrem de influente la nivelul aceluiași Deep State”. Potrivit lui Dugin, acest al doilea stat profund este format din miliardari din Silicon Valley, în care nu are încredere, simpatiile sale mergând către conservatorii populiști precum Steve Bannon. Reticența lui este de înțeles: există o prăpastie între statul mozaic și imperiu.
Linia de urmat pentru Kremlin este evidentă. Rusia trebuie să încurajeze ambițiile imperiale ale lui Trump, împingându-l să anexeze Canada și Groenlanda.

„Deci, ce nevoie va avea Trump de Europa? Nu-i pasă dacă aceasta este pe moarte”, explică Soloviov, care crede că Rusia ar trebui să se grăbească: „Trump ne-a dat patru ani să ne pregătim pentru marele război european care este inevitabil”. Dar pentru ca acest efort să dea roade, pentru ca Rusia să-și înființeze din nou baze în Europa de Est, să se întoarcă la Berlin, „Vance sau cineva ca el trebuie să-i succedă lui Trump în 2028″ . Dugin salută, de asemenea, dorința de cucerire a lui Trump, dar dintr-un motiv și mai important: vrea ca Statele Unite să se transforme dintr-o putere maritimă într-o putere terestră continentală, pentru că doar asta va împiedica revenirea durabilității Americii la putere a liberalilor și a garanta conservatoarea elita la putere.

Ce loc are Kremlinul rezervat pentru această America reformatată? Condominiul ruso-american pe care îl atârnă propaganda lui Putin în fața idioților utili ai MAGA nu este altceva decât o iluzie. Când deputatul Duma Adalbi Șhagociov a propus să-i ofere lui Trump „oportunitatea de a conduce construcția unei lumi multipolare”, el a fost mustrat dur de prezentatorul Evgheni Popov: „Nu! Nu-l vom mai lăsa să conducă nimic”. Un analist rus de politică externă la Moscova i-a spus recent editorialistului din New York Times Thomas Friedman: „Trump nu înțelege că Putin pur și simplu îl manipulează pentru a-și atinge obiectivul principal: să submineze poziția internațională a SUA, să-și distrugă rețeaua de alianțe de securitate – în special în Europa – și să destabilizați SUA din interior, făcând astfel lumea mai sigură pentru Putin și Xi”.

Statele Unite nu vor fi niciodată considerate un aliat de ruși. Setea rușilor de umilirea Americii este departe de a fi stinsă, așa cum arată discuțiile lui Putin cu Witkoff, care sunt menite, printre altele, să expună lumii prostia fără limite a liderilor americani. Soarta rezervată de Kremlin Americii seamănă cu cea a unui păianjen muşcat de viespea păianjen pompilid, o insectă care se reproduce prin depunerea ouălor într-un păianjen pe care l-a paralizat anterior prin injectarea de venin. Larvele se hrănesc cu prada vie. În acest fel, Rusia intenționează să se hrănească cu sucurile extrase dintr-o Americă imobilizată, pompând investiții și transferuri tehnologice, și atrăgând din ea resursele umane care îi vor oferi mijloacele pentru a-și realiza proiectul de hegemonie globală.

Françoise Thom


Este licențiată în literatură clasică și a petrecut 4 ani în URSS între 1973 și 1978. Este agrégée în limba rusă și predă istoria sovietică și relații internaționale la Paris Sorbona.

desk-russie.info/2025/04/13/russias-plan-for-the-united-states.html

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.