Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat fosilă vie, găsit în România. E cel mai rar din Europa

0
96

Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat fosilă vie a fost găsit într-un râu din România. E cel mai rar din Europa.

Aspretele este o specie de pește considerată fosilă vie – și, după mai multe estimări, contemporană cu ultimii dinozauri ce au umblat pe suprafața Pâmântului.

Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat fosilă vie, găsit în România. E cel mai rar din Europa

Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului.

Un număr record de 58 de exemplare de asprete au fost găsite în râul Vâlsan din munții Făgărașului. Aspretele este o specie de pește considerată fosilă vie – și, după mai multe estimări, contemporană cu ultimii dinozauri ce au umblat pe suprafața Pâmântului.

Iar Valea Vâlsanului din Argeș este singurul loc de pe glob unde încă mai trăiește.

În urmă cu aproape șapte decenii, în 1956, când aspretele a fost descoperit de către Nicolae Stoica, un student la Biologie, acest mai trăia prin apele a încă alte două râuri, Argeș și Doamnei.

Acum este complet dispărut din cele două râuri.

Grație unui proiect dezvoltat și desfășurat de către Fundația Alex Găvan împreună cu Fauna & Flora International, prima organizație de conservare a vieții sălbatice înființată pe glob (1903), între 10 și 16 octombrie a.c. s-a derulat cea mai amplă acțiune de inventariere a speciei, de la descoperirea ei în 1956 și până la ora actuală.

 

VIDEO Un pește care a trăit alături de dinozauri și e considerat fosilă vie, găsit în România. E cel mai rar din Europa

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.